Apps voor op m'n Mac

Adobe CC

Website Adobe Creative Cloud

De Creative Cloud van Adobe heeft mijn leven veranderd. Eindelijk werd Adobe-software betaalbaar. De Bibliotheek waarin je assets kunt synchroniseren over verschillende Adobe-apps scheelt me zoveel tijd en gedoe.

 

Adobe Photoshop

Website Adobe Photoshop

Photoshop is één van mijn meest gebruikte programma’s. Ik gebruik het ook al sinds dat ik op school voorkanten voor werkstukken moest maken. Terwijl de meeste mensen WordArt inzetten om hun inhoud te verbloemen, keek ik tutorials hoe het ingewikkelde programma werkte.
Ik gebruik Photoshop voor al het beeldmateriaal dat bewerkt wordt. Foto’s waar een handgeschreven tekst op gaat, foto’s die nog wat verbetering kunnen gebruiken (dankjewel, Camera Raw-filter) en tekeningen die doorzichtig moeten zijn.
Al dit soort elementen schuif ik zo de CC Bibliotheek in om ze in andere Adobe-apps te gebruiken.

 

Adobe Indesign

Website Adobe Indesign

Zoals Indesign. Indesign heb ik leren kennen toen ik dtp-werk deed voor een uitgever. Ik kreeg een uitgebreid Indesign-document met voortgemaakt alineastijlen en tekenstijlen. Ik kreeg de tekst en ik kon gaan vullen.
Op deze manier forceerde ik mezelf om dit geweldige tekstprogramma te gebruiken. Het is het meest fantastische programma om de juiste formaten kaart in te voeren en te vullen. Ik vis afbeeldingen uit de CC Bibliotheek en ik importeer de tekst uit Word. Dan is het schuiven tot perfectie.

 

Adobe Illustrator

Website Adobe Illustrator

Meer en meer gebruik ik Illustrator. Deze vector-app verplicht ik mezelf, omdat het sommige klusjes die ik nu in Photoshop doe, veel makkelijker moet maken. Ik werk veel met structuur en textuur in kaarten en de imperfect van het werken met de hand moet intact blijven. Daarom kies ik vaak voor Photoshop, dan voor Illustrator, omdat ik het idee heb dat Illustrator mijn werk er te perfect laat uitzien.
Toch merk ik meer en meer de voordelen van dit tekenprogramma. Ik begin het meer te gebruiken voor gekke formaten, zoals posters en verschillende versies van elementen. De toepassing voor trouwkaarten is niet altijd nodig, maar voor het ontwerpen van logo’s en huisstijlen is het fantastisch.

 

Microsoft Office for Mac 2016

Office for Mac website

Ja, ik gebruik Office. Hoeveel ik ook van Apple houdt. Het weerhoudt me niet om in mijn ogen de beste en meestgebruikte tekstverwerker ter wereld te gebruiken. Waar ik wel blij mee ben, is dat de Mac-versie van de Microsoft-programma’s er aanzienlijk beter uitzien dan op Windows. Doet me deugd.

Scrivener

Website Scrivener

Begin 2016 schreef ik mijn scriptie. Tachtig pagina’s vol met interviews, conclusies, hoofdstukindelingen, aanpassingen en voetnoten. In zo’n geval volstaat Word niet meer. 
Ik ben blij dat ik Scrivener aanschafte, want het heeft me zoveel bloed, zweet en tranen bespaard. Deze uitgebreide tekstverwerker is bedoeld voor het schrijven van complexe documenten.

De duizelingwekkend veel opties zorgen ervoor dat je overzicht houdt in alle hoofdstukken en de verschillende versies. Eenvoudig een conceptversie exporteren om aan je docent te laten lezen was een eitje. 
Ik bedacht dat mijn scriptie 20.000 woorden moest zijn en van daaruit ’reversed engineerde’ ik hoeveel woorden elk onderdeel moest bevatten. De introductie moest bijvoorbeeld 1.000 woorden zijn en de conclusie 3.000. Zo had ik kleinere doelen die ik wilde halen.
Zo werd mijn scriptie van een enorm bangmakend project, een overzichtelijk geheel van kleine stukjes tekst.


Apps voor zowel iOS als MacOS

Inbox (Email)

Inbox in de App Store
Website Inbox

Inbox is tot op heden mijn favoriete email- (en Gmail-)app. Met deze gratis online online inbox heb ik geleerd om Inbox Zero te verwerken.
Met Inbox Zero probeer je altijd -je raadt het al- nul emails in je inbox te hebben. Dat doe je door drie dingen: archiveren, beantwoorden of uitstellen.

Mail waar je geen actie meer voor hoeft te ondernemen, archiveer je. Denk aan: een antwoord op een vraag, nieuwsbrief en …

Beantwoord mail direct als het je niet meer dan 5 minuten kost om te antwoorden. Zo kun je direct het balletje bij iemand anders neerleggen en is die mail uit je hoofd. Denk aan: een korte vraag of een …

Stel mails uit waar je op dit moment niets mee kunt. Bioscoopkaartjes kun je terug in je inbox laten komen als je bij de bios staat (met ops), uitnodiging voor een verjaardag beantwoord je zodra je hem krijgt en laat je twee dagen van tevoren terugkomen zodat je nog een cadeautje kunt kopen. Een uitgebreide mailconversatie die je op telefoon ziet en niet op het kleine toetsenbord wilt beantwoorden, laat je terugkomen wanneer je achter je laptop zit.

Mijn inbox is eigenlijk altijd leeg.

Day One (Dagboek)

Day One in de App Store
Website Day One

Dit is mijn notitieboek voor als schrijf voor mezelf. Deze pagina is ermee geschreven. Je hebt er een variant voor iOS voor en een OSX-variant. Die laatste is in de nieuwe versie wel prijzig (€39,99), dus die heb ik op het moment van schrijven niet. Ik werk op m’n Macbook met Day One Classic.

De app synchroniseert als je schrijfsels. Of het nu korte aantekeningen van een vergadering zijn, persoonlijke dagboekepisodes of een eerste versie van een blogpost. Je kunt er allerlei data aan toevoegen, zoals datum en tijd, locatie, afbeeldingen, tags. En het meest fijne: je kunt in Markdown werken.

Dropbox (cloudsynchronisatie)

Dropbox in de App Store
Website Dropbox

Één van mijn meestgebruikte diensten is synchronisatietool Dropbox. Gewoon een map op je computer (Mac en Windows) die via internet synchroniseert. Ik gebruik het niet alleen om met andere mensen en klanten samen te werken, maar ook als archief.

Slack (communicatie)

Website Slack
Slack in de App Store

Bij mijn baan houden we de communicatie graag helder. We communiceren voornamelijk via Slack. In de gratis berichtendienst kun je verschillende kanalen maken en privéberichten sturen. Zo houd je verschillende projecten gescheiden en heb je altijd een naslagwerk van wat je besproken hebt.

1Password en Lastpass (Wachtwoordbeheer)

Website 1Password
1Password in de App Store

Website Lastpass
Lastpass in de App Store

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik heb honderden wachtwoorden. Die onthoud ik niet allemaal. Daarvoor heb ik 1Password (en Lastpass op m’n werk). Met nog maar één hoofdwachtwoord die je hoeft te onthouden, vult de app overal je wachtwoord in.

YNAB (Financiën)

Website YNAB
YNAB in de App Store

YouNeedABudget is de belangrijkste financiële app. Door aankopen direct in te voeren, houd ik grip op ons budget. Koop ik eens een keer iets geks, moet ik ervoor zorgen dat de balans weer op orde komt.

SEANwES Community (communicatie)

Website seanwes Community
Community Talk in de App Store

Seanwes is een bedrijf dat ik blijf volgen als inspiratie en bron van kennis voor mijn eigen bedrijf. Ik ben lid van de seanwes Community en onderdeel daarvan is de chatapp. Honderden mensen van over heel de wereld en in allerlei vakgebieden praten dagelijks over het verbeteren van zichzelf en elkaar.

Netflix (Amusement)

Website Netflix
Netflix in de App Store

Natuurlijk heb ik Netflix. Via Netflix kijk je series, films en documentaires van over heel de wereld. Ze hebben niet altijd het meest recente, maar wel een uitgebreid aanbod.


Apps alleen voor op m'n iPhone

VSCO (Fotografie)

VSCO in de App Store

Deze uitgebreide camera-app gebruik ik wanneer ik een artistieke bui ben. Voor snelle foto’s gebruik ik de standaard camera. 
De app is gratis in de App Store te vinden, maar sommige nieuwe filters moet je kopen. Met de uitgebreide mogelijkheden om foto’s te verbeteren, maak je je foto’s nog mooier.

Waze (Navigatie)

Waze in de App Store

Google Maps is leuk, maar Waze is leuker. Met Waze krijg je nog nauwkeuriger de beste route te zien naar je bestemming. Alle ‘Wazers’ dragen aan de realtime informatie door zelf meldingen door te geven.
Als ik onderweg ben naar vrienden, deel ik mijn rit, zodat ze live kunnen zien waar ik rijd en hoe laat ik bij hen ben.

Storytel (Audioboeken)

Storytel in de App Store
Website Storytel

Mijn moeder las me vroeger altijd voor. En stiekem houd ik er nog steeds van. Storytel is een Spotify voor audioboeken. Ze hebben een uitgebreid aanbod van Nederlandstalige en Engelstalige topboeken. 
Zelf lees ik niet zo snel, maar met luisterboeken lees ik tijdens het fietsen naar m’n werk, tijdens het afwassen en als ik aan het werk ben.
Niet geheel onbelangrijk: ze hebben een sleeptimer voor als je ’s avonds in slaap valt.

Scanner Pro (Scanner)

Scanner Pro in de App Store

Sinds ik meer handlettering doe, is deze scanner onmisbaar geworden. Ik heb wel een printer-scannercombinatie staan, maar dat is veel meer werk dan met deze app.
Leg al je te scannen materiaal klaar en zorg voor voldoende licht. Druk op de knop en volgende pagina. Je kunt daarna het contrast, de helderheid en andere instellingen aanpassen en je bestanden in jpg of pdf uploaden naar je Dropbox of mail.
Zo heb ik scherpe, heldere scans van mijn tekeningen.

Splitwise (Financiën)

Splitwise in de App Store

Weekendje weg en geen idee wie wat heeft betaald? Woon je in een studentenhuis met gezamenlijke kosten? Deze app -die ik in het Nederlands vertaalde- is een uitkomst. Voer simpelweg de kosten in, verdeel ze over de juiste personen. En eens in de maand of na je weekendje weg maak je de balans op.

Tikkie (Financiën)

Tikkie in de App Store

IBAN ook zo lang? Met deze app maak je een iDeal-betaling aan die je via onder meer WhatsApp kunt versturen. Vul het bedrag in, geef de titel van de betaling en deel de link.
Ik gebruik het om naar klanten te sturen, zodat ze geen ingewikkelde IBAN-codes hoeven in te typen.

Goodreads (Boeken)

Goodreads in de App Store

Heb ik dat boek nu gelezen of niet? Welk boek had je me nu aangeraden? Ik houd mijn leesgedrag bij in Goodreads. Zo hoef ik nooit lang na te denken welk boek ik ga lezen als m’n huidige boek uit is. Je kunt zelfs een doel stellen hoeveel boeken je per jaar wilt lezen. Zoek me op: wouterterkeurs.


Hardware

iPhone 5S Spacegrey 16GB

De iPhone 5S is na mijn Nokia 3310, Qteq (nu HTC) S110, Sony Ericsson C905, Sony Xperia S, m’n eerste iPhone. En dat bevalt uitstekend.
Eerst hield ik van Android en de mogelijkheden om alles aan te passen wat ik maar wilde. Maar toen ik in 2011 aan de Macbook Pro ging, heb ik in 2013 een iPhone 5S gescoord. Ik hoef voorlopig niet meer terug.
Deze iPhone draait heel goed mee en ik gebruik hem nog vaker dan mijn Macbook Pro. Steeds meer leer ik mezelf om hem te gebruiken als werkapparaat en niet als amusementsding. [Dit artikel] hielp me bij het organiseren van mijn schermen en het gebruik van mijn smartphone.

 

Macbook Pro 15 inch (mid 2010)

OSX El Capitan, SSD 120gb, HDD 500gb, 8gb RAM

Mijn trouwe werkbeest houdt het al dik zes jaar vol onder intensief dagelijks gebruik. Ik kocht hem toen ik aan mijn studie begon. Nu werk ik er elke dag op.
De laptop begint wel op te geraken. Na een val op de lader, werkt mijn WiFi-antenne niet meer, dus ik werk nu met een ethernetkabel. Daarnaast installeerde ik een ssd in 2014 en voegde ik 4GB geheugen toe. Ik kijk rond voor een nieuwe, want deze gaat het niet lang meer houden.

 

Philips SHB7000

Bluetooth hoofdtelefoon

Onmisbaar in mijn leven is mijn hoofdtelefoon. Deze niet te dure bluetooth headset gaat meer dan 15 uur op een lading mee. Ik gebruik hem om me te focussen als het rumoerig is op m’n werk. Ik gebruik hem als ik muziek of boeken luister thuis en niet vastzit aan een kabeltje. Ik gebruik hem op de fiets zodat ik niet m’n telefoon in de buurt hoef te houden.
En is de batterij toch leeg, prik je hem gewoon met een 3,5mm-kabeltje aan je apparaat.

 

Pebble Time Black

Smartwatch

Normaal draag ik geen horloge, maar sinds ik een Pebble Time heb, heb ik hem elke dag om. Het is m’n wekker, m’n buienradar, stopwatch, muziekafstandsbediening, timer, stappenteller en notificatiechecker.
Of ik hem nodig heb? Nee. Op dit moment zijn smartwatches echt nog overbodig, maar geef het een paar jaar. Of het een coole gadget is? Jazeker.

 

Apple Magic Mouse 2

Noem me een fanboy, maar ik houd van deze muis. In het begin moest ik erg wennen aan het feit dat je hand niet rust op de muis. Ik houd hem tussen duim en ringvinger. Maar scrollen en swipen doe ik naar alle hartenlust. 

 

Apple bedraad numeriek toetsenbord

Verreweg mijn favoriete toetsenbord is m’n Apple toetsenbord. Ik ben zo ingesteld op dit toetsenbord, dat ik hem ook gebruik in combinatie met m’n Windows-computer op m’n werk. Het is wel elke keer even omschakelen tussen cmd en ctrl.

 

Wacom Bamboo Pen Tablet Small

Het kleinste, meest simpele model Bamboo tablet van Wacom. Niet alleen is deze penmuis goed voor je pols, het is heerlijk om hiermee te teken in bijvoorbeeld Photoshop.
In combinatie met een goede set penselen kun je de meest fantastische kunstwerken maken.

 

Huion L4S Portable USB Interface LED Light Pad

Led-licht tekentafel

Gekocht via Amazon

Om schetsen over te trekken en heldere scans te maken gebruik ik een led-lichtbak. Simpel aan te sluiten via usb. De lichtsterkte is in te stellen voor wat je nodig hebt en in welke omgeving je werkt. Lekker licht, lekker dun en een goed formaat om op te bergen of mee te nemen.

 

Brother DCP-J4120DW

Inkjet A3-printer en scanner

Gekocht via Coolblue

Bij deze printer komen de blaadjes er overdwars uit. Dit betekent twee dingen: 1. de printer is minder diep en daarmee lekker compact; 2. je kunt er A3 mee printen. 
Meestal gebruik ik de printer voor proefdrukken van kaarten of voorbeelden op schaal. Scannen doe ik meestal niet met de Brother (daarvoor gebruik ik de iPhone-app Scanner Pro), tenzij ik een gedetailleerde kleurenscan moet maken.


Tekenspullen

Staedtler fineliners

0.1, 0.2, 0.3, 0.5, 0.7, 0.8

Gekocht via Bol.com

Mijn eerste -en favoriete- fineliners. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. De afgeronde punt deukt niet in, dus je kunt er nauwkeurig werken.
De zwarte kleur is erg donker en de inkt is snel droog. 
Je kunt ze in sets kopen of per stuk. 

 

Micron fineliners

0.05, 0.1, 0.2, 0.3, 0.5, 0.8

Gekocht via Bol.com

De Microns kocht ik op aanraden van veel handletteraars. Ze houden van de inktkleur en de schrijfwijze, maar ik blijf bij mijn Staedtlers.
De punt van de Microns is wat puntiger en de inkt wat natter. Sommigen zeggen dat het zwart dieper en egaler is, dan dat van andere. Voor het werk dat ik doe, is het verschil niet op te merken.

 

Steadtler lead holder

Gekocht via Amazon

Potloden zijn fijn om mee te schetsen, maar als ik wat nauwkeuriger wilt tekenen, pak ik mijn lead holder. Deze houder voor potloodstiften kun je vullen met elke hardheid die je wilt. Ga je liever voor 2B of HB, je wisselt het zo om.

 

Steadtler rotary blade

Gekocht via Amazon

Om de potloodstiften in een lead holder te kunnen slijpen, heb je een rotary blade nodig. In plaats van het mes om het potlood te draaien, zoals bij een normale puntenslijper, draai je het potlood om het mes heen. De punt die hieruit komt is vlijmscherp.

 

Sketch Workshop Folder

Sketch Workshop Folder van 3dtotal

Deze map stond in 2014 op Kickstarter en ik was verkocht. Het mooie leer beschermt mijn meestgebruikte tekenspullen en schetsboeken als ik ze mee wil nemen. 

 

Houtloze grafieten potloden

HB, 2B, 4B, 6B, 8B

Hele zachte potloden zonder hout eromheen. Ze liggen fijn in de hand en tekenen heel zacht.

 

120/160gr papier

Ik gebruik geen duur, exclusief papier. Gewoon printpapier van 120 of 160 grams. Het is net wat steviger dan normaal papier (van 80/90 grams). Hierdoor beweegt je potlood fijner over papier en neemt het papier de inkt beter op.
Tip: leg wat vellen papier op elkaar om nog fijner te tekenen.

 

Summer of Sketching 2B potlood en schetsboekje

Website Summer of Sketching

Mijn vriend Eric Friedensohn houdt sinds 2015 de ”Summer of Sketching”; lekker eropuitgaan en buiten je normale context aan het tekenen en schetsen. 
Ter ere daarvan ontwikkelde hij potloden en schetsboekjes. Het B-potlood is driehoekig en prachtig afgewerkt. Het schetsboekje is ongeveer 9 bij 12 cm en heeft een dot grid.

 

Kneedgum

Gummen doe ik eigenlijk alleen als ik schetsresten weghaal onder mijn geïnkte eindresultaat. Hiervoor gebruik ik kneedgum.
Een gewone gum werkt lang niet zo goed als deze, die lijnresten beter weghaalt.